fredag 9 september 2011

Bönor & choklad

Egenhändigt kokta bönor. Pyssligt. Gott. Praktiskt.
Medan Martin arbetar och reser så passar C-M på att träna lite extra... och äta för två :)

C-M:
- Jag vet att jag tjatar om det här med mat, men den senaste veckan har ätandet slagit nya rekord. Varje kväll lagar jag 2 matlådor och packar en påse med nötter och choklad. Så här ser dagen ut i mat:

  • 07:00 Frukost1, youghurt + flingor
  • 09:00 Frukost2, youghurt + flingor
  • 12:00 Lunch 1
  • 15:00 Lunch 2 (något protein + kolhydrater + grönsak/bönor)
  • Före träning: nötter och choklad.
  • Efter träning: Såndär protein-shake
  • Kväll: Några ägg + hetsätande av skorpor med smör.
På jobbet är det lätt att hamna i ett konstant kaffedrickande. Jag gillar kaffe. Jättemycket. Försöker begränsa till 2 koppar/dag, intages tätt i följd på morgonen tillsammans med frukost 2. Därefter rött eller grönt thé. Funkar bra.

Bra för hjärtat!
 Förra veckan hörde jag rapporter från en omfattande amerikansk studie som bevisar att några rutor mörk choklad (minst 70% kakao) är bra för hjärtat. När man äter det underlättar det för blodkärlen att expandera. Perfekt naturlig doping före träning alltså. (Läs hela artikeln ur SvD här).

Så det blir en halv chokladkaka om dagen alltså. Priset är rimligt. Willy's egna mörka choklad kostar 14 kr/kaka. 7 kr/dag för en lyxig snack som hjälper hjärtat!

Sen har jag börjat tillreda egna bönor. portionsförpackningarna är superpraktiska, men dyra i längden om man äter en/dag.

Men är du inte orolig för gas? Nä, jag har eget kontor. Skämt åsido, vänjer man magen gradvis så går det jättebra. Bönor innehåller ett protein som heter lektin som tarmen inte kan spjälka = gas. Se till att välja en böna med lågt lektin. Röda kidneybönor innehåller mest lektin. Black-eyed bönorna innehåller lägst lektin. Valet är inte svårt. De smakar ungefär samma. Här är en guide till hur du tillreder.

...eller så kan du lita på mig. Jag tar inga risker. Kokar hellre för länge, bryr mig inte om de blir lite mosiga.

  1. Blötlägg på kvällen: 1 del bönor 2 delar vatten
  2. Koka dagen efter på eftermiddagen: lägg bönorna i kastrull med vatten, koka upp.
  3. Slå av vattnet. Häll på nytt. Koka igen, behåll detta vatten.
  4. Krydda med vad du vill, jag kör en buljongtäning. Lätt.
  5. Koka så länge du vågar. Ju mer du kokar, desto mindre gasbildande ämnen.
  6. Rekommenderat för black-eye bönor är 15-30 min.
  7. Jag kokade mina i 1 timme. Inga problem (man mister dock näringsvärde)
  8. Går utmärkt att frysa.
  9. Blanda med ris i matlådan.

2 kommentarer:

  1. Testa att blanda i nötter och frön i din yoghurt och flingor, samt käka kokt ägg så tror jag att du står dig längre på frukosten:)

    SvaraRadera
  2. Du har rätt! Har bara så svårt att äta tung mat så tidigt. Men frön o nötter borde funka bra!

    SvaraRadera