onsdag 22 januari 2014

TIPS: vardagsrutiner för träning


Ju mer jag tränar desto mindre tycker jag att det är själva träningen som är svår.
Inte att det går "lätt" när jag springer eller cyklar osv, tro mig, men eftersom jag ofta är motiverad till att träna har jag inga problem att ta mig till gymmet eller badet. Det som däremot är svårt är att få resten av livet att funka tillsammans med träningen.

 

 
Jag har 2 barn, 1 hund och ett hus att sköta om. Jag trivs inte alls när det är oreda (även om det blir det ibland ändå). Jag tänkte berätta lite om hur jag planerar och lägger upp mina kvällar/dagar för att få ihop mina träningstimmar och resten av livet varje vecka.
 
Dagen börjar kvällen före!
 
1.  Kaffemaskin på timer. Jag gillar att automatisera flöden. Behöver kaffe för att starta. 3 koppar varje morgon (Zoegas krav- och ecomärkta). Det kickar igång min dag!

2. Bilen på timer. Motor- och kupévärmare. Det ska inte kännas motigt att ta sig iväg. Det är kallt i Luleå på vintern så jag ser till att ha en varm bil. Bästa frutsättningar för att lyckas.

3. Dukar alltid frukost kvällen före. Jag är seg på morgonen. Jag erkänner. Jag behöver all hjälp jag kan få. Har ingen pigg smabo som kokar gröt så jag ser till att skapa bästa möjliga odds för att komma i tid skola och jobb.

4. Alltid rena kläder framlagda. Det här kanske verkar fånigt, men när det är kallt i huset på morgonen så kan det ta tid att få på sig kläder. Det är mycket skönare att bara ligga kvar under täcket istället för att irra runt efter kläder. När allt är framme så går jag bara rakt upp, klär mig och sveper i mig en kopp kaffe. Redo för dagen!
 
5. På morgonen vill jag få i mig de vitaminer jag behöver för dagen, ställer fram apelsiner mm för att pressa juice. Återigen, kanske verkar fånigt, men detta sparar minuter, som jag behöver för att lyckas med min dag.
 6. Förbereder 1 stor lunchlåda + 1 proteinshake. Jag brukar äta först en gång vid 10:45 (då är jag skithungrig!! äter jag inte så blir jag trött eller äter socker eller annat skräp). Sen äter jag en gång till vid 13:00 (delar lunchlådan). På så sätt håller jag jämnt blodsocker. Shaken förblandar jag bara för att slippa hålla på med pulver i gymväskan som kladdar.

7. Packar gym- och arbetsväska. Även om jag t ex ska träna nästa kväll så packar jag och tar med träningsväskan i bilen redan på morgonen. På så sätt har jag alltid möjlighet att träna även om det skulle bli ändrade planer.

8. Gör dagsplanering och skriver in planerat pass i träningskalendern. Det lösa bladet har jag i jackfickan under dagen. Det funkar som en att-göra-lista. På den antecknar jag saker jag kommer på som jag inte får glömma, t ex handla ngt till kvällsmaten. Eftersom jag i förväg antecknar min träning i kalendern så ökar jag också chanserna att den blir av. Det är redan bestämt. Det handlar inte om "kanske" eller "om jag har tid".  Jag arbetar hårt för att skapa tiden för att träna. Nog fan blir det av! ;) Det här tar ca 1 timme att fixa med i lugn och ro (på kvällen). Då brukar jag lyssna på musik, städa lite samtidigt, borsta tänderna... försöker se förberedelsetiden som avkoppling. Dessa rutiner är nästan lika viktiga som träningen i sig. Utan dem, ingen träning eller en dag full av stress. Bara att välja. Och jag har haft för många stressiga dagar för att välja att inte planera.

 Det här funkar för mig i alla fall :)
 
Vad har du för rutiner för att lyckas med din vardag? eller med din träning? Är det något du tyckte var särskilt bra? eller bara trams?

****

Sista tipset: släng TV:n...

Jag äger ingen TV och jag ser inte på TV. I genomsnitt ser svensken ca 2 timmar TV om dagen. Det är 2 timmar mer för mig att ta hand om mina barn, min hund och mig själv på. När jag ligger och dör nån gång kommer jag aldrig att önska att "jag borde sett mer på TV". Näe, jag kommer tänka att jag borde tränat hårdare och levt mer. Så det gör jag nu. Hur vill du ha ditt liv?
 
***

Lycka till!

/c-m.


12 kommentarer:

 1. Tack för rediga och konkreta tips för en piggare och mer strukturerad vardag. Även om man inte ska träna för triathlon så är det rutiner som många skulle kunna anamma för att tillvaron ska bli lättare att leva.

  SvaraRadera
 2. Shit så strukturerat! :) Jag bestämmer alltid innan vad jag ska träna osv dagen efter men förbereder inget. Vet inte varför om jag ska vara ärlig.. Bra tips! :)

  SvaraRadera
 3. @Rektor Elisabeth: Tack! i sammanhangen bör väl nämnas att jag tillbringat ungefär 30 år av mitt liv med att: komma för sent, vara för trött, skippa frukost, glömma datorn och mobilen hemma osv, osv... samma här. Det är ren självbevarelse, tidigare har jag lite föraktat folk som planerat sina morgonar i detalj. men är man inte pigg som en fågel på morgonen så får man använda alla knep!

  SvaraRadera
 4. @C alla sätt är bra som det heter, jag har några olika jobb, skola och barn så jag har inte riktigt utrymmet att "ta det som det kommer" då får jag oftast inget gjort...

  SvaraRadera
 5. Ett tips är att blanda frukostjuicen för flera dagar. Jag gör en smoothie på avokado, spenat, apelsinjuice, banan och lite vad som finns hemma på söndag kvällen och har för minst 3 dagar. Om du vill effektivisera mera :)

  SvaraRadera
 6. Hej Anonym! Det låter som en spännande blandning. Jag känner igen metoden (att blanda allt!). Jag är inte helt säker på om man verkligen behåller näringsämnena så bra om man för-pressar (särskilt apelsin) c-vitaminet bryts ned när det exponeras för syre. Därför pressar jag varje morgon. Men tack för omtanken att spara extra minuter! :)

  SvaraRadera
 7. funderar bara på vad som sker om något oförutsett händer på kvällen.. Tänk dig ex.struliga barn som inte vill göra som du säger,du känner dig extra trött och måste vila, någon måste skjutsas hit eller dit och din förberedelsetimma kommer om intet. Du stupar i säng och inga förberedelser blir gjorda. Hur ter sig morgonen för dig då?

  SvaraRadera
 8. Hej Helena! Ja, det kan hända allt möjligt kvällen före. Tanken är att all träning ska vara gjord före kl 17:00 i alla fall så att jag bara kan vila och vara med barnen hela kvällen. Men händer det att något inte blir gjort så blir det ofta så att jag inte hinner gå så långt med Bruno, jag kjortar ned promenaden och så får jag komma hem på lunchen och gå med honom. Så det är väl det som händer, jag får ta igen någonstans under dagen.

  SvaraRadera
 9. Oj, det var verkligen välplanerat. Jag har ju vare sig barn eller djur och inte skriver jag några listor heller. Men både när jag jobbar förmiddag och när jag pluggade var/är maten den viktigaste planeringen. Att göra i ordning matlådor och mellanmål. Träningen gillar jag oftast att hålla lite öppen. Jag vill köra det som jag känner för, även om vissa pass måste planeras lite i förväg, exempelvis om jag ska på spinning :)

  TV tittar jag sällan på. Träning, matlagning, och internet tar upp fritiden. Och så gillar jag att fika med vänner/sambon eller umgås på andra sätt. :) Men jag håller med dig. Det är snarare vardagslivet som behöver planeringen än träningen i sig.

  SvaraRadera
 10. Jo Emma, helt klart, det är mer "det andra livet" än träningen som behöver planering. Det ena ger det andra. Skönt att ha ett sånt system med att kunna hålla träningen öppnen. Jag har ganska fasta dagar. Mån & tors: sim; tis: lång spinning och resten fyller jag ut med löpning och styrketräning. bFortsätt kämpa på Emma, alltid kul att se dina matbilder och träningsresultat!

  SvaraRadera
 11. @Andreas: mja, oftast, men det gör ju att livet funkar.... ;)

  SvaraRadera