söndag 26 januari 2014

Bra HELG!

 Hej! Hoppas du har en bra helg. Det har jag!

Jättekul att det blev så mycket reaktioner på mitt inlägg kring Tips om vardagsrutiner för träning (strax över 700 sidvisningar just nu).
 
 Det har varit en fin helg. Jag har hunnit vara massor med mina barn och ändå klämt in träningar för att hålla igång. Att det funkar är egentligen mest för att jag blivit bättre på att planera min tid.

Tyvärr märker jag att jag ibland är för optimistisk med tiden jag planerar. Det är lätt att något drar över eller att transport tar längre tid än jag räknat med (eller att jag få för mig att göra en bön- och banan-shake).

Kom på att jag måste besa bilen, så den luchen i fredags blev förskjuten. Kom sen sent till Inpuls och det fina passet jag tänkt ha.
Planerade 1 h i 13,5 km/h blev bara en halvtimma (10 min 13,3  km/h + 20 min 15,0 km/h)
 
Hatar att börja träna stressad. Min puls går snabbt upp över 160, hittar inte rytmen i steget, mm. När jag är lugn och fokuserad i början av passet så har jag alltid bättre träningar och presterar bättre.
 
Fortfarande lätt och hård i kroppen. Trivs bra med det (kul att musklerna blir så deffade, det ger mer motivation till tränigen faktiskt).Idag klämde Stef och jag ihop ett LÖP + SIM-pass.

Samma sak här, skjuts av barn blev sen, för att jag gjorde en jättebra lunch med wookade grönsaker, biff, äggrör och sallad. Men vi åt bra. Ibland är det svårt att få till allt.

Med det gjorde att jag ännu en dag i veckan fick en förkortade träning. (10 min löp + 1:05 sim).
 
Så nu saknar jag 1 h och 53 min för att komma upp i min minimikvot (7 h effektiv träning/vecka).
 
Det här problemet ska jag lösa imorgon tänkte jag!
Löp+styrke... 01:53 exakt!

Lägger fortfarade mycket tid på mat som jag skrev. Har bara positiva saker att säga om min nya kost (mycket mer grönt, inget raffinerat socker, glutenfritt, laktosfritt, alkoholfritt).

Ikväll firade jag min veckas löpframsteg (NÖJD med snabba passet i fredags med 14,4 km/h i snitt). Glutenfri egen pizza, alkholfri öl (skitgod, en av de bättre till rimligt pris Erdinger alkoholfrei), kaffe och papaya till efterrätt.


Kokade mer bönor (igen!).
De här stora vita bönorna är perfekta att frysa och att sedan ta fram och ha t ex i shake, eller tina till maten (i wok, eller som de är). Inget salt, de är goda som de är.

Det var lite trångt i frysen. Kollade om det var något jag kunde ta ut. Hittade dessa som jag köpt i någon slags överlevnadsreflex (bra att ha). Inte ens hunden Bruno åt dessa. Tyvärr, nu blir ni matjord med melonskalen! Aldrig mer sånt här.

Annan mat jag slängt är marsansås på påse och sen en förpackning med smörgåsrån (alla undviker gluten, så varför ens ha förpackningen?. Känns skönt att bara inte ha skräpet hemma).

Livet är väldigt bra just nu. Jag trivs bra med det mesta. 
Har inlett en offensiv för att slutföra några projekt och kunna gå vidare. En del riktigt gamla saker. Det krävs mycket motivation för att göra sånt. Nu har jag det så jag smider medan det är varmt.

... och så går jag i skogen med Bruno varje dag såklart.

(orolig för Brunos dryckesvanor)

Ibland när jag tittar på min att-göra-lista för dagen så ser jag att jag måste gå ut med Bruno på lunchen. Det händer att jag suckar lite (särskilt om det är kallt). Men numera tänker jag på ett helt annat sätt. Tänk att jag har det så bra att jag har tid att åka hem på lunchen och gå ut i skogen (vilket jag älskar) tillsammans med en av mina bästa vänner och lyssna på musik medan han far runt som ett torrt skinn mellan träden.

Imorgon blir det mera styrka. Har jag hittat grundformen, nu ska jag växa lite tänkte jag! Får se hur det går.

Jag är lättfrusen utan underhudsfettet, men det går så satans fort på bandet!
 
 Hoppas du får ihop dina timmar den här veckan!
 
Glöm inte: allt är möjligt!


7 kommentarer:

 1. Hej, C-M.
  Glädjande att läsa om dina framsteg på många plan. Du har säkert publicerat det förut, men i så fall har jag missat det. Har du nåt bra tips på en nyttig, god och mättande shake med typ bönor och jänkarnas favoritveganföda "kale", eller grönkål? Och så en fråga till: Hur undviker man gluten? Jag fattar inte hur du bär dig åt. För visst äter du inte mjölkprodukter heller?
  Grüß Gott!

  SvaraRadera
 2. Hej Ulrika, jättekul att du frågar. Den vanligaste shaken jag gör ser ut så här: 1 banan, 5 dl laktosfri lättmjölk, 1,5-2 skopor proteinpulver, ca 200 g stora vita bönor. Den här shaken är perfekt att ha med till gymmet eller till bassängen. Annars kan man ju ha vad som helst i en shake. Har inte kommit till grönsaker ännu, men många använder avokado mm. Här är en länk till en film med en shake. Jag tycker bäst om att ha stora vita bönor i mina shakes. De blir lätt mosiga när man kokar, så de lämpar sig bra att mixa. Skalet finfördelas också till skillnad från black-eye som kan bli lite mycket partiklar i ibland.

  Lurade i barnen en shake häromdagen. De älskade den och blev väldigt förvånade att höra att det var bönor i!

  Att unvidka gulten är något man måste lära sig. I början är det svårt, lätt att "trilla dit" på bullar när magen är hungrig. Men det går ltie hand i hand med att sluta med socker. Mycket som innehåller vetemjöl är blandat med socker. Slutar man med bullar så löser det gluten-frågan till stor del. Sen äter jag begränsat med kolhydrater och efter ett tag blir bröd något man "lyxar lite med" under helgen (köper då glutenfritt rostbröd, dyrt). Det finns bra bakböcker för glutenbagare. Problemet med glutenfritt mjöl är att degarna inte alls jäser på samma sätt. Det blir inte alls lite fluffigt, men det går att ha fiberhusk i degvätskan som hjälper till lite.

  Det lättaste sättet att undvika gluten är att RENSA skåpen från allt som innehåller gluten. Släng eller ge bort ströbröd, bullpåsar, pulversåser (BLÄÄÄ!) och allt annat så har du minimerat alla risker att fuska. Samma med socker. Det enda jag har kvar är lite vitt socker som jag använder till barnens varma choklard som jag kokar på kakao (utan socker blir det lite för hardcore...)

  Den här bakboken (Glutenfria kokboken) har min mamma köpt till mig (haha, morsgris!) och den verkar ha fått bra betyg, jag väntar den i posten. Lovar att skriva lite mer om den när jag hunnit testa.

  Symtomen för glutenöverkäsnlighet (celiaki) är lång, och väldigt varierande. Eftersom det är är en "felkoppling" som gör att kroppen angriper sig själv (i tarmen) så kan det ge flera problem. T ex att man har svårt att ta upp näring och bygga upp kroppen (inte alls bra vid hård tränings om du fattar). Kolla in mer info på Svenska Celiakiförbundets hemsida! Det är en bra sajt!

  Personligen ser ajg s mycket fördelar med att undvika gluten så att "fuska" är inget alternativ. Tidigare hade jag dålig mage (gas, diarrée osv) och jag fattade inte varför. Nu mår magen jättebra och krånglar aldrig. Inte ens vid lötävlingar och liknande då många andra blir nervös-lösa i magen... den håller!

  Att undvika laktos är också en utmaning. Men i grunden så tycker jag inte att deet är så svårt. Jag har aldrig gillat gräddiga såser och tårta och sånt så det är en vanesak. Svårare är det att äta lunch på restaurang. Men jag brukar tänka att jag ändå lagar bättre och nyttigare mat hemma så jag lägger pengar på bra matlådor precis som jag vill ha dom.

  Hoppas detta svarade på några av dina frågor. Prova och fråga gärna mer, jag har ju tampats med laktos och gluten i flera år nu och har lite tips på lager.

  SvaraRadera
 3. Va du har hunnit med! :) Jag som tyckte jag hann med mycket denna helg. ;)

  SvaraRadera
 4. Tack för svaret! Själv är jag inte överkänslig mot vare sig laktos eller gluten, men efter en flera månader lång, ond åkomma som vägrar ge med sig tänkte jag försöka göra några justeringar i kosten för att se om det blir någon skillnad.

  Saken är den att kosthållningen ju blir så begränsad, och jag ba': "Men vafan, jag blev inte mätt på bara ett kokt broccolihuvud till lunch." Typ så. Vet inte om jag ids utesluta gluten helt, men jag kanske kan begränsa intaget. Alla recept på goda och nyttiga shakes som kan uppbringas är välkomna! Tack för det.

  Känner igen symtomen vid tävlingar! Min stressmage brukar ha en direkt koppling till fastsättning av nummerlapp! :P Har dock upptäckt vid långlopp (Ironman och marathon, typ) att magen funkar kanonbra om jag bara käkar fisk som proteinkälla dagarna innan. Inget rött kött, inte heller kyckling.

  SvaraRadera
 5. @C, jo det gäller att vara effektiv om man ska klösa ihop timmarna och hålla sig mätt! ;)

  SvaraRadera
 6. Jag provade att mixa en fryst banan, ett par aprikoser, en tesked drottningsylt (hade inga bär hemma), en liten skvätt yoghurt och mjölk (äger ännu inga laktosfria motsvarigheter) och...ta-damm...en näve fryst spenat! Otroligt nog gick det ner. Det var t.o.m. nästan gott. Jo, det VAR gott! Experimenterandet har börjat!

  SvaraRadera