tag:blogger.com,1999:blog-1524030847123582304.post2006093572205619389..comments2024-03-22T09:04:49.443+01:00Comments on Järnpöjkarna.se - Triathlon blogg: Bra HELG!Anonymoushttp://www.blogger.com/profile/02983734897594694688noreply@blogger.comBlogger7125tag:blogger.com,1999:blog-1524030847123582304.post-29173831512123560212014-02-11T16:33:38.125+01:002014-02-11T16:33:38.125+01:00Hur går det med dina shakes?? :)Hur går det med dina shakes?? :)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/02983734897594694688noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1524030847123582304.post-64142705664357109822014-01-27T14:00:38.875+01:002014-01-27T14:00:38.875+01:00Jag provade att mixa en fryst banan, ett par aprik...Jag provade att mixa en fryst banan, ett par aprikoser, en tesked drottningsylt (hade inga bär hemma), en liten skvätt yoghurt och mjölk (äger ännu inga laktosfria motsvarigheter) och...ta-damm...en näve fryst spenat! Otroligt nog gick det ner. Det var t.o.m. nästan gott. Jo, det VAR gott! Experimenterandet har börjat!<br />Ulrikahttps://www.blogger.com/profile/11468925904813192440noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1524030847123582304.post-80978393002979102502014-01-27T12:23:50.079+01:002014-01-27T12:23:50.079+01:00@C, jo det gäller att vara effektiv om man ska klö...@C, jo det gäller att vara effektiv om man ska klösa ihop timmarna och hålla sig mätt! ;)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/02983734897594694688noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1524030847123582304.post-62733905304530638042014-01-27T11:19:58.757+01:002014-01-27T11:19:58.757+01:00Tack för svaret! Själv är jag inte överkänslig mot...Tack för svaret! Själv är jag inte överkänslig mot vare sig laktos eller gluten, men efter en flera månader lång, ond åkomma som vägrar ge med sig tänkte jag försöka göra några justeringar i kosten för att se om det blir någon skillnad. <br /><br />Saken är den att kosthållningen ju blir så begränsad, och jag ba': "Men vafan, jag blev inte mätt på bara ett kokt broccolihuvud till lunch." Typ så. Vet inte om jag ids utesluta gluten helt, men jag kanske kan begränsa intaget. Alla recept på goda och nyttiga shakes som kan uppbringas är välkomna! Tack för det. <br /><br />Känner igen symtomen vid tävlingar! Min stressmage brukar ha en direkt koppling till fastsättning av nummerlapp! :P Har dock upptäckt vid långlopp (Ironman och marathon, typ) att magen funkar kanonbra om jag bara käkar fisk som proteinkälla dagarna innan. Inget rött kött, inte heller kyckling.Ulrikahttps://www.blogger.com/profile/11468925904813192440noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1524030847123582304.post-50006012673059249742014-01-27T11:13:30.109+01:002014-01-27T11:13:30.109+01:00Va du har hunnit med! :) Jag som tyckte jag hann m...Va du har hunnit med! :) Jag som tyckte jag hann med mycket denna helg. ;) Chttps://www.blogger.com/profile/07544935958600240945noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1524030847123582304.post-2196774944226207452014-01-27T09:18:03.063+01:002014-01-27T09:18:03.063+01:00Hej Ulrika, jättekul att du frågar. Den vanligaste...Hej Ulrika, jättekul att du frågar. Den vanligaste shaken jag gör ser ut så här: 1 banan, 5 dl laktosfri lättmjölk, 1,5-2 skopor proteinpulver, ca 200 g stora vita bönor. <b>Den här shaken är perfekt att ha med till gymmet eller till bassängen.</b> Annars kan man ju ha vad som helst i en shake. Har inte kommit till grönsaker ännu, men många använder avokado mm. <a href="http://youtu.be/Zo9hz0dQyC4" rel="nofollow">Här är en länk till en film med en shake</a>. Jag tycker bäst om att ha <b>stora vita bönor</b> i mina shakes. De blir lätt mosiga när man kokar, så de lämpar sig bra att mixa. Skalet finfördelas också till skillnad från black-eye som kan bli lite mycket partiklar i ibland.<br /><br />Lurade i barnen en shake häromdagen. De älskade den och blev väldigt förvånade att höra att det var bönor i!<br /><br />Att unvidka gulten är något man måste lära sig. I början är det svårt, lätt att "trilla dit" på bullar när magen är hungrig. Men det går ltie hand i hand med att sluta med socker. Mycket som innehåller vetemjöl är blandat med socker. Slutar man med bullar så löser det gluten-frågan till stor del. Sen äter jag begränsat med kolhydrater och efter ett tag blir bröd något man "lyxar lite med" under helgen (köper då glutenfritt rostbröd, dyrt). Det finns bra bakböcker för glutenbagare. Problemet med glutenfritt mjöl är att degarna inte alls jäser på samma sätt. Det blir inte alls lite fluffigt, men det går att ha fiberhusk i degvätskan som hjälper till lite.<br /><br />Det lättaste sättet att undvika gluten är att RENSA skåpen från allt som innehåller gluten. Släng eller ge bort ströbröd, bullpåsar, pulversåser (BLÄÄÄ!) och allt annat så har du minimerat alla risker att fuska. Samma med socker. Det enda jag har kvar är lite vitt socker som jag använder till barnens varma choklard som jag kokar på kakao (utan socker blir det lite för hardcore...) <br /><br />Den här bakboken (<a href="http://www.bokus.com/bok/9789153424642/glutenfria-kokboken-bakning-mat-och-massor-av-tips/?gclid=CLHI_P_xnbwCFQZb3godNncAlw" rel="nofollow">Glutenfria kokboken</a>) har min mamma köpt till mig (haha, morsgris!) och den verkar ha fått bra betyg, jag väntar den i posten. Lovar att skriva lite mer om den när jag hunnit testa.<br /><br />Symtomen för glutenöverkäsnlighet (celiaki) är lång, och väldigt varierande. Eftersom det är är en "felkoppling" som gör att kroppen angriper sig själv (i tarmen) så kan det ge flera problem. T ex att man har svårt att ta upp näring och bygga upp kroppen (inte alls bra vid hård tränings om du fattar). Kolla in mer info på <a href="http://celiaki.se/celiaki-intoleranser-allergier/celiaki-glutenintolerans/symptom-2/" rel="nofollow">Svenska Celiakiförbundets hemsida!</a> Det är en bra sajt!<br /><br />Personligen ser ajg s mycket fördelar med att undvika gluten så att "fuska" är inget alternativ. Tidigare hade jag dålig mage (gas, diarrée osv) och jag fattade inte varför. Nu mår magen jättebra och krånglar aldrig. Inte ens vid lötävlingar och liknande då många andra blir nervös-lösa i magen... den håller!<br /><br />Att undvika laktos är också en utmaning. Men i grunden så tycker jag inte att deet är så svårt. Jag har aldrig gillat gräddiga såser och tårta och sånt så det är en vanesak. Svårare är det att äta lunch på restaurang. Men jag brukar tänka att jag ändå lagar bättre och nyttigare mat hemma så jag lägger pengar på bra matlådor precis som jag vill ha dom.<br /><br />Hoppas detta svarade på några av dina frågor. Prova och fråga gärna mer, jag har ju tampats med laktos och gluten i flera år nu och har lite tips på lager.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/02983734897594694688noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1524030847123582304.post-74142261782347510482014-01-26T18:39:17.643+01:002014-01-26T18:39:17.643+01:00Hej, C-M.
Glädjande att läsa om dina framsteg på ...Hej, C-M. <br />Glädjande att läsa om dina framsteg på många plan. Du har säkert publicerat det förut, men i så fall har jag missat det. Har du nåt bra tips på en nyttig, god och mättande shake med typ bönor och jänkarnas favoritveganföda "kale", eller grönkål? Och så en fråga till: Hur undviker man gluten? Jag fattar inte hur du bär dig åt. För visst äter du inte mjölkprodukter heller?<br />Grüß Gott!Ulrikahttps://www.blogger.com/profile/11468925904813192440noreply@blogger.com