Recept / Träningsmat


Hej,


Här kommer jag att samla lite recept för att de ska bli lättare att hitta bland alla inlägg. Uppdateras allt eftersom! /c-m.








 C-M:s kraftbullar 
De här brödbullarna bakar jag en gång/vecka. De är supergoda och eftersom man gör dem i from av frallor så tinar de ganska snabbt. Av det här receptet gör jag 3 x 9 = 27 bullar som jag fryser i lagom portioner, påsar om 5-6 bullar, beroende på hur stor familj man har (eller hur hungrig man är).

Du kommer att behöva 3 redskap: Hushållsassistent & degskrapa + kavel. (självklart går det att knåda degen för hand, men för att det ska bli bra så tar det så lång tid att nöjet med baket går förlorat). Jag använder en skitgammal maskin som äldre än jag. Jag har fått den av min morsa. Den är perfekt, dessutom har den mixer på sidan om man vill göra shakes etc. Kolla Röda Korset, myrorna eller Blocket för en bra maskin.



Ingredienser:
9 dl fingervamt vatten
50 g jäst (1 paket)
Grahamsmjöl
Rågsikt
Vetemjöl (alt dinkelmjöl, dyrare, men bättre)
1,5 dl krossat linfö
1,5 dl solroskärnor
1 dl rapsolja
1,5 tsk socker
1,5 tsk salt

Gör så här:
  • Ta fram alla ingredienser så att du har dem tillgängligt. När du startar maskinen så kan det skvätta och stänka och då måste du kunna dra i grejjerna fort om du inte vill att köket ska se ut som en billackering.
  • Smula jästen i bunken (maskinen)
  • Häll över ca 4 dl av vattnet, starta maskinen och låt den gå tills jästen har löst sig.
  • Tillsätt socker, salt och rapsolja, linfrö och solroskärnor
  • Tillsätt så mycket gramhamsmjöl du vill ha, 3-4 dl gissar jag är lagom (mer gramhamsmjöl = mer fibrer)
  • Tillsätt rågsikt, samma som med gramhansmjöl, 3-4 dl.
  • Nu börjar degen likna deg.
  • Tillsätt resten av vattnet. (Det är här det kan skvätta)
  • Häll på vetemjöl tills degen blir fast.
  • Låt nu maskinen arbeta degen på högsta läget i 15 mintuer. Detta för att fibrerna i degen ska binda sig till varandra och att du ska få en riktigt smidig och jämn deg. Om maskinen lever om och rör på sig, ställ ned den i diskhon och låt den gå (då kan den inte trilla ned, obs, elchokcs-risk, spola inte vatten nu...)
  • När degen gått i 15 min så borde degen fortfarande vara lite klistrig.
  • Häll på vetemjöl tills degen "släpper" från kärlet.
  • Låt degen jäsa i 30 min under bakduk.
  • Häll ut degen, använd degskrapa.
  • Dela hela degen i 3 lika stora delar.
  • Av varje del gör du 9 st lika stora klumpar.
  • Rulla degklumparna till släta bollar, tillsätt vetemjöl på händer och bakbord. (obs bollarna ska vara släta, inga veck osv.
  • Kavla ut degbollarna till platta bullar stora som en handflata (se bild nedan) ser de stora och platta ut? Ingen fara, de drar ihop sig lite och jäser fint.
  • Lägg upp 3 x 3 degbullar på varje plåt.

Andra jäsning, Alt 1:
Jäsa med en gång
  • Låt brödbullarna jäsa i 30 min under bakduk.
  • Sätt på ugnen på 210 grader. (jag har varmluft, bäst)
  • Grädda brödbullarna i ca 15 min (detta beror på hur effektiv din ugn är, bröden ska vara lite gyllenbruna ovanpå och samma under, lyft med en stekspade och kolla om du är osäker)
  • Ta ut och låt svalna på bakgaller.
  • Upprepa tills alla bullar är gräddade.

Andra jäsning, Alt 2:
Kalljäsa (passar utmärkt om du gör degen på kvällen och vill ha färskt bröd på morgonen, eller om du har gäster på kvällen och vill förbereda brödet tidigare)
  • Låt brödbullarna jäsa över natten/dagen, i kylskåpet, under bakduk.
  • Sätt på ugnen på 210 grader. (jag har varmluft, bäst)
  • Grädda brödbullarna i ca 15 min (detta beror på hur effektiv din ugn är, bröden ska vara lite gyllenbruna ovanpå och samma under, lyft med en stekspade och kolla om du är osäker)
  • Ta ut och låt svalna på bakgaller.
  • Upprepa tills alla bullar är gräddade.

ÄT OCH NJUT!






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar