tisdag 26 mars 2013

3 steg till fiskätande

Fisk är en utmärkt proteinkälla.
Tyvärr så är folk i allmänhet dåliga på att laga och äta fisk.
(om klippet inte visas så kan det bero på att min uppkoppling är dålig, kl 20:00 borde det vara uppladdat, det är en guide till tillagning)
 
 

Min morsa är från Lysikil i Bohuslän och jag växte upp i Göteborg. Hemma hos oss åt vi fisk flera gånger i veckan. Det är rätt ovanligt idag, vilket är synd för fisk är en bra proteinkälla som innehåller mycket bra spårämnen som selen fosfor och jod (läs mer om fisk och närningsämnen på Svensk fisk). Och så är det belagt i flera studier att man blir smart av fisk.


Här får du några tips om hur du lyckas med fisken så att både du och din familj älskar den.

1. Stek på låg temperatur
Det här är det absolut vanligaste felet, att fisken steks på alldeles för hög temperatur (som om det vore biff). Då blir fisken torr och seg (kommer du ihåg skolmaten...?) Eftersom fisk är växelvarm, till skillnad från t ex kossor så denatuerar (koagulerar/stelnar) proteinet vid en mycket lägre temperatur = 41 C°. (Jämför med nötkött som har en kroppsvärme som liknar människans, ca 37 C°, vid den temperaturen börjar fisken var färdig).

 2. Nybörjare på fisk? Dubbelpanera.
Att panera kräver visserligen att du använder mer fett när du steker (paneringen suger upp fettet), men det blir krispigt och gott. De flesta barn älskar panerad fisk (jag brukade kalla dom för "piratfiskpinnar", funkade alltid). Sen när begreppet "fisk" är en god maträtt och inte ett hot så kan du börja koka, ånga osv, gratäng är också bra.

3. Gör fisk till något festligt
I början när barnen inte var så intresserade av att äta fisk så fanns det alltid en "perk", god efterätt. Jag serverar ofta fisk tillsmammans med stuvad spenat, den funkar som sås och då slipper man göra feta såser till. Citron är ett måste. Ett gott glas öl, eller ett torrt glas vitt vin till?

Lycka till med fiskätandet!

*** 
Undrar du över näringsvärde? Jag har gjort en jämförelse mellan torsk & alaska pollock.
 
 *** 

 Tyckte du om det här inlägget? Var det användbart?
Klicka gärna "gilla" här nedan!
(du kan behöva klicka en gång till för att bekräfta)
 
...och jag ÄLSKAR kommentarer, svarar på alla!
/c-m.
 

5 kommentarer:

 1. Älskar fisk och försöker äta det i alla fall två gånger per vecka...Lyckade få till det både till lunch och middag idag. Inte illa!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra att du äter så mycket fisk Livskraft! Det är många som pratar om att de vill äta mer fisk, men som inte gör det. Kul att du håller igång så bra med träning, ahde varit kul att gå på något av dina spinningpass nån gång!

   Radera
 2. Mm, panerad fisk! VAD GOTT! :)
  Äter väl inte tillräckligt med fisk här hemma heller, men en gång i veckan blir det iallafall. Just nu är vi däremot inne på fjärde veckan av Paulúns GI-månad. Tack vare det kostupplägget får jag i mig fisk minst tre gånger i veckan. Tänk vad smart jag måste bli? Tentorna kommer ju inte kunna gå annat än galant nästa vecka :P :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra! Verkar som att du har ett bra kostupplägg! Jag ser ju på bilderna att du tänker på vad du äter. Har hört att om man vill köra fitness så är det 80 % kost, kanske lite överdrivet, men jag tror definitivt att det har mycket större koppling än vad man tror! Lycka till med tentorna!

   Radera
 3. Älskar fisk! Dock tänker jag på vad jag äter för fisk, hur den är hanterad och listad. Ha en fin påsk!

  SvaraRadera