onsdag 29 augusti 2012

Är du inte heller morgonmänniska?

Kalljäst bröd, perfekt för den morgontrötte!

C-M:
Min morgon börjar 22:30 kvällen innan. Jag är bra på många saker, men riktigt dålig på att stiga upp på morgonen. Får alltid reprimander från barnens skola... "nu var barnen 5 minuter sena igen". De har rätt. Jag gör vad jag kan, men det räcker inte.

Löser man inte uppgiften på den angivna tiden så måste man förebereda sig. Jag dukar frukost åt oss aliihop kvällen innan. Och eftersom jag inte gillar köpt bröd (konstiga saker i) så bakar jag allt eget.

Till skillnad från vad många tror (som kör LHCF etc) så är ett nyttigt bröd en god källa till kolhydrater, fibrer och protein. Det handlar om att inte trycka en halv sirapslimpa mitt i natten.

För oss morgontrötta finns ändå hopp:

Sätt en deg kvällen innan, kalljäs i kylen över natten. In i ugnen på morgonen och vakna till doften av färskt bröd!

Medan ugnen blir varm så dricker du givetvis kaffe.
Kaffe är världens bästa dryck. Jag ÄLSKAR kaffe. Det första jag gör på morgonen är att dricka en stor kopp kaffe, före det händer igenting, ingen mat, inga projekt.

Jag försöker hålla mitt bröd enkelt, dessa är ingredienserna:

Grahamsmjöl, rågsikt, vetemjöl, jäst, lite socker, lite salt, krossat linfrö, solroskärnor, rapsolja.

Receptet hittar du på Recept-sidan.


Sen när allt är färdiggräddat så är det bara att äta och njuta. Jag är inte ensam om att gilla färskt bröd. Min sambo Bruno har fattat tyckte för smörgåsar. (Mitt ex har försört honom!! Matad från bordet med pastejmackor. Snacka om att jag får vara "bad cop"!

Nu jobba, sen väntar jag på att coachen ska ringa så att jag får reda på vad som står på träningsmenyn. Han lovade något "roligt". Det brukar betyda att det gör ont när den galne fransmannen säger så...

Ha en grym dag allihop! Lycka till med morgonar & bak! Om du har några egna baktips så dela gärna.


Daniel Muotka
(PT som driver företaget Träningsbyrån) tipsade om denna länk, den är lite evangelisk, men mannen har säkert vissa pänger. Här är Robin Sharmas ("Munken som sålde sin Ferrarri" etc) tips för morgontrötta. Det stavas mening.6 kommentarer:

 1. Bah! Det är väl fan bara att gå upp! Jag är som en lärka på morgonen. Vadå? tror du mig inte? I princip en lärka då, i tanken, har som ambition att vara en lärka... ahhh, jaja, jag ÄR morgontrött. Mecka bröd dagen innan måste säga var rekorderligt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Båving! Tack för kommentaren, jag tror att du studsar ur sängen på morgonen och sliter på dig löparskorna 05:00 varje morgon! Vi får ta ett helglöp nån lördag och så ska jag för-mecka lite bröd åt oss!

   Radera
 2. Najsiga frallor, C-M! Jag får aldrig till det så där ambitiöst. Dessutom gillar mina ungar mest bara äcklig köpessirapslimpa. Ha det så kul och ont med fransosens meny!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Ulrika, jag är inne i kost-mupperiet igen. Det är underbart! Jag fattar det där med barn och sirapslimpa. Det ÄR ju gott. Min yngste son sa igår "pappa, jag gillar ditt bröd,d et är inte massa morötter och lingon och sånt som det man köper i affären". haha, så man kan ju gilla hembakt av olika anlednignar!

   Knepet med barn är att ge dom brödet när det är färskt, sen räknade vi tillsammans på vad vi sparade varje år på att inte köpa bröd. Det tyckte det var massor av pengar... osm jag sa att vi kunde köpa fiskedrag och annat för. (jag vet jag är ett manipulativt as... ;) /c-m.

   Radera
 3. Du är så himla flitig med ditt brödbak och gott är det också! :)

  Jo vaden spökar lite ännu, men jag jobbar med den! Den är på gång :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Pinky! nu har jag också fått lite problem med min vad, men om ja ginte springer så mycket på framfoten så är det ok. Längtar tillbaka till gymet, nästa vecka tänkte jag dra igång med bifferiet. Hörs! /c-m.

   Radera