måndag 13 januari 2014

I mitt livs form?



Jag försöker att inte skriva så mycket om form och så. Tycker att Coltings blogginlägg har en poäng - om bloggar som bara handlar om att man är deppig över dålig form och sen ska man va glad när man har den… Jag tycker träning utmanar mig så underbart bra hela tiden. Form eller inte form.

Men jag gav mig ut i syfte att komma i någon slags form inför VM i Halvmarathon i Köpenhamn, 29 mars 2014.

Så här har mina måltider börjat se ut. Mycket grönsaker, fisk, bönor som jag kokar själv. För 7 veckor sedan började jag äta mycket mer grönsaker och rotfrukter, enl tallriksmodellen, men fortfarande mycket energi.


Sen slutade jag dricka alkohol. 
Inte ens ett glas bubbel på nyår. Jag drack alkoholfria öl på kvällarna ibland. (på semestern i Spanien drack jag 2 glas vin. Väl valt tillfälle och SÅ gott! På en grym restaurang! La Sociedad i Canillas de Aceituno).


Jag läste en arikel som beskrev förhållandet mellan vikt/BMI och löpares förmåga på olika distanser.

I hemlighet så bestämde jag mig för att se hur det skulle vara att vara riktigt fit. Hur det skulle påverka mina löparresultat inför VM i halvmarathon 29 mars i Köpenhamn.

Jag följde ett par enkla kostråd som jag hittade på en träningsblogg (Linus Grudd) och sen såg jag till att verkligen vilja det. Att misslyckas var aldrig ett alternativ. Nu gjorde jag det bara, punkt slut.

 Jag har alltid varit orolig för att tappa vikt och muskelmassa eftersom jag tränar långa distanser, så jag har ätit mycket. Laddat helt enkelt! Aldrig gå hungrig... När jag lyfte mest skrot låg jag på 81 kg. Jag är 185 cm lång. Jag ville veta vad en annorlunda kost och inställning till vikt skulle betyda.


När jag var i Spanien var ett utmärkt tillfälle att testa den sunda kosthållningen. Jag hade semester, det enda jag behövde tänka på var att stiga upp, äta, hänga med barnen och se till att klämma in någon mils löpning.

Köpte nya skor. Asics NoosaTri 9. Springer fortfaranade in dem. Lite öm mitt under främre trampdynan. Funderar på om det är för att jag hade värmeformade inläggsulor i mina gamla?

Jag åt mängder av nötter och bönor. Så underbart gott! Kolla bara på fåglarna, de är hyfsat lätta, de äter nötter ;)

 Fatta skillanden i storlek på apelsin!

Jag bestämde mig för att sluta äta raffinerat socker.
Bara frukt och nån enstaka mörk choklad.


Det sjuka är att det funkar. Nu när jag vant mig av med alla supersockrade smaker så tycker jag att t o m proteinshaken som jag förut älskade för att den smakade söt vanilj, den tycker jag är översöt och sliskig! Men den går ner... :) 

Det var underbart i Spanien. Jag kunde verkligen koppla av. Samlade massor av energi i solen, som en solpanel!


Det här är grillad Mero (Grouper på engelska) med grillad paprika och lök, så underbart enkelt och underbart gott!

Jag badade, även om det var 16 C°.

Svårt att känna sig mer levande. Kolla videon om du inte sett den!

Och det lyckades. Det här är en vecka sedan. Nu har jag kommit hem och fortsatt med mina mat- och träningsrutiner.

Det går alldeles utmärkt att få i sig tillräckligt när man tränar utan att bli spinkig. Bara man äter rätt!

Sen försöker jag dricka 3 L vatten om dagen.

Fatta det här då: Mjölk, melon och stora vita bönor!
Perfekt drink att dra med på gymmet!

Ledsen att det blir lite mycket matbilder, men det är en helt annan grej att räta rätt på riktigt när man tränar. Det blir en annan nivå.


På vårt grymma hemmagym Inpuls i Luleå.
Rekommenderas! (perfekt att kunna välja mellan Inpuls Biblo och Inpuls Shopping + alla klasser när man vill! favoriter: Bodypump, Spinning, PSI, Core)



Igår körde Stef och jag 45 min löpning med 14 km/h som högsta.
Idag körde vi 45 i jämnt tempo: 13 km/h.
Styrketräning båda dagarna efter passen.
Idag körde vi de muskler som vi inte hade för ont i sen igår! haha. rätt kul när man tänker på det.
 
Det här åt jag efter träning idag.
Sugarsnaps, mangold, morot, och lamm med paprika och lök.

Känns som att kroppen suger åt sig av allt som den vill ha!
Låg och somnade härom kvällen och tänkte "Jag har nog aldrig mått så här bra i kroppen i hela mitt liv". Och det är sant.

Om du känner nån cyniker som säger att något inte går, lyssna inte på dom. Jag har just bevisat för mig själv att jag kan bli bättre i triathlon genom att utmana mig själv på andra sätt: äta bättre, välja bort alkohol och dricka mer vatten.



Dags att fylla på med Omega3 och protein för att slippa vakna hungrig! Bästa urvalet av både träningsprylar och kosttillskott köper jag på Acctive på Kungsgatan. Krister som driver affären är triathlet (såklart!) och kan massor om träning. Snart kommer de att ta in Inov8-skor. Stort med en lokal sportbutik med ett bra sortiment!


Lämnar er med min spanska kvällsutsikt.
Hoppas vi ses snart igen.



Kärlek & respekt.

8 kommentarer:

  1. Innehållsrik uppdatering. Den fick mig, som ändå äter och lever hälsosamt men vanligtvis får allergiska besvär av kostråd, att utveckla en önskan om att bli sockerabsolutist. I helgen var vi på bio. Då köpte jag smågodis och fick ont i huvudet. Det händer ofta de få gånger jag ätit smågodis, när jag tänker efter. Är det möjligt att smågodis KAN vara ohälsosamt? ;-) Nästa gång köper jag vindruvor till bion. Bönor äter jag gärna mer av, men hur får man de fem ungdomarna i hushållet att gilla det? Några tips? Hoppas det går bra för dig i Danmark. Du syns ju vara på rätt väg!

    SvaraRadera
  2. Hej Ulrika!

    Tack för peppen, det känns som att jag gör något rätt! ;)

    Annars håller jag med, det kan stå mig upp i halsen att få en massa kostråd som nån slags magisk formel. Det bästa med att skippa sockret är att jag tycker att all frukt smakar så mycket bättre. Jag har aldrig varit en fruktälskare (utom lyxfrukt som färsk mango och ananas och sånt) men nu tycker jag att det är skitgott. Sötman som vi känner är ju relativ till allt annat vi äter tänker jag. Och dessutom så blev jag mycket klokare efter att ha läst artikeln i National geographic om sockrets historia.

    Vad gäller att entusiasmera barnen så är det kul att du frågar. Jag undrade hur de skulle reagera till "att äta bättre". Jag ser en positiv utveckling. Nu har barnen börjat äta enl. tallriksmodellen också. När man bara ger dom riktigt goda råvaror så äter de. Vad gäller bönor så kokar jag mina egna black-eye. De är ganska små och smakar inte så mycket. Sen kokar jag köttfärssås och serverar lite bönor till (ibland lägger jag dem i köttfärssåsen) och så visar jag barnen: "Kolla nu tar jag lite köttfärssås, backar på några bönor, lite riven morot och lite pasta. Och in i munnen." När de ser att du mår bra av maten och att allt har fina färger och är lite fint upplagt så ger det sig till slut. Men du måste ge dem tid. Precis som du måste ge dig själv en rimlig tid att lyckas på. Det svåraste tyckte jag var att hitta bra substitut till socker. Istället äter jag lite naturella nötter när jag vill ha något att tugga på. Det är mättande och gott.

    Våra kroppar tycker bäst om när kosten är stabil även om man inte äter allt som kroppen vill ha, så är den en "vanemänniska". Så när du lägger om din kost, t ex socker, så kommer den först inte att riktigt vilja det, men när den vant sig av med det söta så hittar kroppen en ny "standard" och anpassar sig till den. Det är otroligt att vi människor som är så "kloka" på många tekniska områden inte klarar av att göra som alla vet är rätt, att äta hälsosamt. Jag kunde inte det förut, jag var rädd för att jag skulle tyna bort! ;)

    Lycka till med sockret och din resterande träning. Det är så coolt att du var SVERIGE 4:a i Kalmar i din åldersgrupp förra året. Både du och Båving är imponerande! Jag håller tummarna för att barnen börjar haka på. Mina grabbar får en risifrutti nån gång då och då, och lite godis till nån film, men då brukar jag se till att vi har honungsmelon och sånt hemma och då väljer de ofta att göra fruktdrinkar med banan och melon. Det känns bra. S

    Sen har jag förklarat för barnen vad den industrialiserade köttindustrin gör mot djur och människor som försöker försörja sig på den. När vi var på Arlanda senast så var det dyrt att äta bra, vi gick till Mc Donalds, titta på varandra och gick tillbaka och åt entrecote med wookade grönsaker. Det brakade lös på 350 kr, men den dagen då barn väljer bort hamburgare så är det bara att ta fram börsen. ;) Sen har jag förklarat om hur mat odlas och om besprutning och långa transportsträckor. När barnen förstår att vad de äter också påverkar andra så blir det viktigare och enklare att fatta rätt beslut. Barn kan förstå otroligt mycket bara vi föräldrar tar oss tid att prata med dem och resonera.

    Hoppas vi ses i simhallen nån kväll!

    /c-m.

    SvaraRadera
  3. Vilken härlig läsning! Och, vad inspirerad jag blir :D Kul med så mycket matbilder dessutom, gillar speciellt den med apelsinerna :D Kul att det går så bra för dig! Hejjahejja :D

    Tack så mycket för tipsen och tankarna kring löparknä. Det ska jag ta till mig. Känner att det är dags för mig att göra något åt min löpning. Har inte ont i knät längre, men känner ändå av det emellanåt. Så något knas verkar jag ju göra...

    Ha det gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Emma, ja du gillar ju också bra mat, hoppas du frossar i solen! Ska bli kul att höra mer om din resa när du kommer hem. Se nu till att det där knäet att funka!

      Radera
  4. vad kul att läsa. Kost är ett stort intresse även hos mig och en av anledningarna till att min löpning bara gått framåt och framåt. Lycka till =) på VM =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Johanna! kul att få besök av en riktig elit-brud! :) Ja efter att jag läst den där artikeln om hur kroppsvikt påverkar resultat på olika distanser så la jag om kosten direkt. Aldrig mått så här bra! Ses i löpspåret!

      Radera
  5. Härlig läsning! Mat och träning går verkligen hand i han! :) Länkar dig förresten. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Det tog lite tid att knåpa ihop med alla bilder, men det känndes viktigt, eftersom ja gfaktiskt studerat en del artiklar för att komma till det här. Det viktiga är att känna efter i kroppen och blir man dålig på det så kan man äta helt fel tänker jag. Tack för länkningen! Fortsätt springa med Leon och utmana vintern, bra pepp!

      Radera