Johanna Nilsson, lånad bild. |
- Johanna Nilsson fr Luleå laddar inför Göteborgsvarvet. Fy fan vad hon springer!
Johanna har ett imponerande track-reckord:
- Silver Ume halvmara
- Silver Hamnmilen Luleå
- 37:a Lidingöloppet 30 km
Om allt går som planerat så får du höra mer av Johanna senare i veckan här på bloggen. När resenerverna verkligen kickar... :)
Vad skulle du vilja veta inför Göteborgsvarvet / Halvmarathon? Tips på kost? Upplägg inför loppet? Saker att ta med? Material? ...
Ställ frågorna här så drar jag dom med henne!
Ok, jag har inte sprungit alls mycket. Blir lätt trött i höftböjaren på långre sträckor. Jag ska springa halvmara längre fram (om jag törs anmäla mig...) hur ska jag tänka med tempo? vilken min/km-tid är rimlig om man ska orka hela vägen?
SvaraRaderaBra skrivet om inför "varvet" på din blogg Johanna! :) //.
Tackar! Kommer fler tips och något kul samarbete med denna blogg! Att bli trött i höft kan motverkas med förebyggande träning för just den muskeln samt stretch! Jag har själv haft problem och det finns också bra inlägg som kan hjälpa ! Kolla om du behöver inlägg pga olika långa ben!
SvaraRaderaHaha, jag skrattade när du skrev om korta ben. Tror inte att jag har det, men man kanske ska kolla? ;) Annars: biffigare muskler i höften och stretch, ok! tack! är det brutalbänk och sånt hemskt??!
Raderahaha nej det ska vara löparanpassade övningar mer mot uthållighet, tex att köra förebyggande övningar för vaden, höftböjare och lite lätta utfallssteg. Jag fick ett gummiband av en sjukgymnast för att göra utåtrotation av höftböjaren samt att sträcka ut den ordentligt efteråt. Men oftast känner man av lite här och var och vila är viktigt varvat med alternativ träning som ändå håller igång pulsen. Lägg vikt vid stretching efter träningen och även om höftböjaren kan vara uthållig kan den behöva styrketräning den också vilket på sikt kan vara bra också i långa loppet =)
RaderaJag blir stel i ryggen. Och får ont när jag springer. Vad gör jag för fel?
SvaraRaderaSen undrar jag vad ditt pb är på halvmaran?
Oj det kan vara många fel och många rätt. Får man ont när man springer kan det vara värt att lägga vikt vid att se att man har rätt skor för just ditt löpsteg dvs om du pronerar eller supinerar eller springer neutralt samt att kanske byta underlag en tid för att se om det blir bättre. Ju mer man springer ju lättare känns det och i mitt fall har de sköna passen dominerat länge för att arbeta upp uthålligheten och sedan kunna börja lägga in mer tempo och intervall träning.
SvaraRaderaDet är viktigt att ha en stark bål då man sprnger så jag rekommenderar bålträning och tex Plankan, crunhes på pilatesboll eller ryggresningar för att det är bålen som håller upp hela kroppen, så även då du springer och mycket av belasntingen går från knäna och neråt och kroppen får ta emot mycket stötar. Ju starkare rygg och bål desto längre klarar du av att springa utan att behöva tappa din hållning.
Mitt personbästa på halvmarathon är 1 timme 28 min (Oktober 2011)
Tack för svar Johanna!
RaderaDu har verkligen koll på en massa detaljer. Inspirerande! I mitt fal så misstänker jag klenhet och att jag sprungit på för hårt underlag för länge (längtar till Ormberget!)
Fint personbästa på halvmaran, hoppas vi får tillfälle att springa ihop nån gång så du får dela med dig av all teori. Skulle vara spännande att kolla på ditt löpsteg också. vi kanske kunde filma? Vi har en fin sommar framför oss. Längtar redan till sena löppass på kvällen/natten. /c-m.
Tackar! Det ska vi få! Det är ju den löpningen som är som bäst med solen i ansiktet:-) jag är också faktiskt ganska ny inom tävlings löpningen och hade en bra säsong tydligen med tanke på tiderna förra året! Blir spännande se hur denna utvecklas sig och årets första långa tävling där bli en prövning!! Många säger att jag har ett väldigt lätt löpningsteg så vi kan gärna filma det då vi syns längre fram!
Radera